Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2015 14:41 - ДРЕВНА РУСИЯ - ТВОРЕНИЕ НА ГЕРМАНСКИТЕ ВИКИНГИ
Автор: viktorkordon Категория: История   
Прочетен: 3303 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 13.09.2015 14:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Древна Русия - творение
на германските викинги

Източник: fbr.bg

Руснаците и украинците с развито национално самосъзнание (а аз бих добавил и българските русофили – В. К.) навярно не се радват особено на това, което разказва летописецът Нестор през 862 г. за поведението на техните предци – славяните. „Сред тях няма справедливост, едно племе напада друго, враждували са, започнали са да воюват едни с други. Накрая се договорили: Нека да потърсим князе, които да ни управляват и да ни съдят справедливо”. След това се запътили към морето, при варягите, които наричали „рус”.

Тези редове са написани от Нестор в началото на 12 век. Тайнственият монах от Киевско-Печорския манастир нарича летописа си „Повест за отминалите времена”. Неговият „Летопис на Нестор” най-вероятно е редактиран през 1115 г. от киевския игумен Силвестър, който и до днес е най-важният руски извор, разказващ за основаването на Киевската държава, така наречената Рус. Впрочем, през 20 век този летопис „предизвиква” неочаквани последици: заради него съветски професори са изпращани в ГУЛАГ.

Какво знаем ние, достоверно или не, за онези времена в огромната държава, на която
ѝ е писано по-късно да се превърне в Русия? Славянски, фински и естонски племена са населявали северната част на страната през 9 век. През 820 г. от Южна Швеция и от остров Готланд идват германски воини и търговци, които наричали себе си веринги (последователи) или варяги. Те били част от Норманската експанзия, която достига чак до Средиземно море.

В Швеция по Източния път те се отправили към Рус и развили там активна търговия. От местните жители те вземали данък (оброк). Нестор пише: „катерича кожа от всяка къща”. Руската речна система била позната на варягите като търговски път към Византийската империя и, следователно, към Изтока.

Тяхното дръзко поведение очевидно се харесало на хронично разединените племена в Северна Рус. Според Нестор през 862 г. представители на славяните и финците се срещнали с предводителя на варягите Рьорик, когото те наричали „Рурик” или „Рюрик”.


„Нашата земя е голяма и богата, но в нея няма ред. Елате и ни станете княз, управлявайте ни”, казали те според Нестор. „И били избрани трима братя от всички, и взели те със себе си всички рус и дошли тук. Най-големият брат, Рюрик, се заселил в Новгород, вторият брат, Синеус – в Белозерск, а третият брат, Трувор – в Изборск. И от тези варяги произлязло името „Руска земя”.

Произходът на думата „рус”, което Нестор употребява спрямо варягите, до днес не е изяснен с точност. Повечето учени предпочитат „норманската теория” и предполагат, че „рус” е славянски вариант на финското название „руотси”, което те използвали да наричат своите съседи-шведите. Така или иначе Рюрик и братята му Трувор и Синеус заели територията край Ладожското езеро и започнали да господстват над земите си.

 

На два километра южно от Новгород, на десния бряг на река Волхов, Рюрик наредил да заложат укрепения град Холмоград (град на хълма); руснаците го наричали „Рюриков град” (укрепения град на Рюрик). През 868 г. князете на варягите Асколд и Дир отплавали към славянския град Киев. След смъртта на Рюрик през 879 г. неговият наследник Хелги се обявил там за княз и основал Киевска Рус.

Ранносредновековната империя, която се простирала от Балтика до Крим, се управлявала от група германски знатни хора, търговци и воини, но доминираща сила по отношение на култура и език си останали славяните. Все пак би било малко вероятно малка група от няколко хиляди преселници да може да се подчини в какъвто и да е аспект на местните племена, които са значително по-многобройни.

Само след няколко поколения варягите били напълно асимилирани в „Руската земя”. Наследникът на Рюрик Хелги в края на краищата приел руското име Олег, а внукът му се казвал Святослав. Най-знатните руски княжески родове (Оболенски, Дългоруки, Волконски, Лвови, Гагарини, Шуйски и Татишчеви) са потомци на Рюрик и много се гордеели с това.

Оттук идват и промените по време на сталинския терор през 30-те години на 20 век. От 1936 г. диктаторът сменил действащата дотогава идеология на „пролетарския интернационализъм” с великоруски шовинизъм.

Следователно би било невъзможно примирението с факта, че руската империя в лицето на Киевска Рус е била основана от чуждоземци, още повече германци. Вместо това комунистическото ръководство наредило да се акцентира върху това, че основаването на Рус е изключително славянско постижение. „Спорът е предизвикан заради постоянно предприеманите опити да се разглежда създаването на Киевската държава като резултат от самостоятелните действия на славяните, а не като резултат от дейността на варягите, най-вече тяхното външно влияние”, пише в книгата си „История на Русия” Хайко Хауман, специалист по история на Източна Европа.

 

Сталин лично се разпоредил летописа на монах Нестор да се обяви за фалшификация. Смятало се, че Рюрик и неговите потомци са само митични персонажи, измислени от прогерманската историография. Оттогава в съветските учебници можело да се прочетат истории, че варягите „не са оказвали значимо влияние върху общественото устройство и културата на Русия”. И че „броят на варягите в Русия е било незначително, а нивото на социално-икономическото им развитие било по-ниско от това на славяните”.

Съветските историци, които въз основа на археологически находки доказали достоверността на Несторовия летопис, губили службата си, а трудовете им били забранявани за публикуване. Някои от тях дори били изпращани в ГУЛАГ. И до днес тази „антинорманска” доктрина е популярна в Русия при Владимир Путин.

Това предизвиква съжаление и затова, че именно германо-славянската асимилация е резултат от предимно мирни действия. Варягите не са завоювали такава лоша слава, както норманите на Запад, а са обединили огромна територия в една държава.

Година преди Рюрик да бъде повикан в Рус норманите разграбват Париж и всяват паника в цяла Франция. Истинският враг, с който те се сблъскват варяго-славянските племена познават още през 864 г., когато нападат мюсюлманските градове по каспийското крайбрежие.




Гласувай:
5



1. atil - Руската държавност и национална ...
13.09.2015 22:46
Руската държавност и национална култура няма нищо общо с никакви германци и викинги. Това се вижда дори и днес. А преди Петър Първи и било очевадно.
Теорията за викингите е само една част от голямата мистификация и тотална фалшификация на старата история на Източна Европа.
Скандинавците се наричани от българите - Руси, наистина и това се възприема и от подвластните им славяни после. Но Русия и русите нямат нищо общо с онези - руси. Думата "урус" на булгар-тюркски означава - едър, висок. Тя е синоним на - голям, велик. Други такива думи в булгар-тюркския език са - улуг, кара. Затова Велика Българияслед Кубрат я наричат и Кара Булгар, която незапознатите го превеждат като - Черна, дори Робска.
Рюрик не е скандинавец, не е дори и Игор а Угар Лачин, български принц. Прекръстен от руския летописец на Игор Рюрикович. Двуезичието на територията на днешна Украйна е факт чак до времето на Екатерина Втора, която забранява на казаците да употребяват дорив бита, булгар-тюркския език.
Родословието на Велика България от което произлиза династията основала Русия. Лачин - Сокол или Рюрик, на него баба му е дори дунавско-българска принцеса...
- УРУС УГАР АЙДАР. Син на Кан Караджара и Арья Услан.

- ЛАЧИН.Син на Угар Айдара. Цар на Черна България.Родоначалник на царската династия на Русия. Влязал в легендите под името "Рюрик", а неговия син Угар Лачини - под името "Игор Рюрикович"...
http://atil/history/2011/04/27/spisyk-na-kara-bulgarskite-care-potomci-na-bat-boian-otkysi-.736857
цитирай
2. atil - Руската историография почти по ...
13.09.2015 22:52
Руската историография почти по нищо не отстъпва на македонската. А сърби, румънци и гърци само могат да им завиждат и да се стремят да им достигнат нивото...
Това продължава и до наши дни за съжаление. И най-странното че всичко това е във вреда на Русия и на България и на европейската история също. А те явно си обичат вредите?!
Макар че в общи линии нещата вече са известни. Но официално неглижирани, сведенията не се публикуват. А когато стане дума за това отвръщат или с мълчание или с клевети и лъжи.
Точно това е една от основните причини да си отворя блог тука.
цитирай
3. atil - Викингите служат като наемници ...
14.09.2015 00:27
Викингите служат като наемници първо на българите, после на руските князе, гооляма част откоито са от български произход. Такъв викинг е Асколд, такъв е и т.нар. Вещий Олег. Който е скандинвски княз - Слагви на българска служба. Наричан бек Салахби. Анчийците(славяните) го наричали Вещий Олег, защото имал дар да предсказва и познал изхода на много битки.
Точно той като киевски княз(наместник на Булгария, после васал) въвел там кирилицата с помоща на дунавско-българския цар Симеон.
.................
През 882 г. Габдулла Джилки скоропостижно починал и заповедта за начало на похода дал вече новия булгарски цар - най-младия син на Джилки - Бат Угар Мумин(882-895 г.).
Салахби с отряд варяги от север и Алмъш с кара булгарите, марданците и печенегите от изток обкръжили Киев.
Метежника Асколд бил заловен и екзекутиран а киевляните без всякаква съпротива приели Салахби, назначен от Бат Угара за нов бий(княз). Анчийците - славяни го наричали "Вещий Олег", тъй като той можел да гадае и предрекъл победата в редица войни.
http://atil.blog/history/2011/04/25/okonchatelno-razdeliane-na-kara-bulgar-velika-bylgariia-nala.735616
цитирай
4. f873 - Що ли бол руски царкини са били ге...
15.09.2015 01:44
Що ли бол руски царкини са били германки?!
Тръпката на Миша ....
По традиция и Путин подхвърли и на Меркел виц за ....
:))
цитирай
5. balar - друг път.
15.09.2015 14:53
първо, че по-голямата част от земите им са изконно наши български и второ както царете им така и 90% от народа са с български корени. пет войника на кръст отишли да грабят неправят държава, а нашествие. името варяги идва от вар - уор = война и не е народностно име. мога да го побългаря от руски на български варяги - варяци. или варяг - варяк. подобие е думата бор-ец още по ясна е думата борак - най-здравото яйце на Великден. ето го обяснение за варяк на български.
цитирай
6. f873 - Е, и?! Що при толкоз гънки тери...
15.09.2015 21:34
Е, и?!
Що при толкоз гънки теритотията ни продължава да намалява?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: viktorkordon
Категория: Политика
Прочетен: 276097
Постинги: 105
Коментари: 264
Гласове: 156
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол